Eiwitrijk Bananenbrood

Door: Bart van Veghel

Eiwitten zijn voor de meeste doelen de belangrijkste voedingsstof en zouden de basis moeten vormen voor bijna elke maaltijd. Het is niet voor iedereen even makkelijk om aan je eiwitten te komen.

Daarom is het een goede optie om Wei (whey) eiwitten toe te voegen aan bepaalde recepten zodat het een eiwit bom wordt. Ideaal!

Porties

8

Goed voor

Ontbijt/ lunch/ tussendoor

Calorieen: 

161 per portie

Bereidingstijd

25 min. (55 min. bakken)

Ik zie echt heel vaak recepten met bananenbrood met een hoop suiker, honing, havermout, veel bananen etc. Dat is allemaal lekker maar wel veel koolhydraten terwijl de meeste mensen juist eiwitten nodig hebben. Daarom heb ik verschillende recepten geprobeerd en uiteindelijk besloten dat mijn versie (zal vast wel ergens online bestaan) een eiwitrijke is (zie titel).

Ik maak meestal een hele hoop beslag ineens zodat ik voor een paar dagen bananenbrood kan maken of elke dag een verse. 

Het recept is gebaseerd op een normaal cakeblik of een aantal cupcakes.

Ingrediënten:

  • 120 gram havermout
  • 2 rijpe bananen (ze mogen nog wel geel zijn hoor)
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 3 eieren
  • 200 gram magere Griekse yoghurt (0%)
  • 15 gram bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 25 gram zoetstof (canderel ofzo)
  • 60 gram whey protein (ik gebruik altijd Foodspring)
  • Bakspray (dr. oetker of van body en fit)

Voedingswaarde

  • Eiwitten 30% 30%
  • Koolhydraten 55% 55%
  • Vetten 15% 15%

Bereiding

Stap 1
Je kunt kiezen voor de oven of de airfryer. Voor de airfryer heb je wel een ronde schaal nodig (Zoiets als dit).
Stap 2

Zet de oven op 160 graden. De air fryer hoef je nog niks mee te doen.

Stap 3

Snijd de bananen en roomboter in kleine blokjes en stukjes. Eventueel prakken als je geen goede keukenmachine hebt.

Stap 4

Doe alle ingrediënten (behalve de bakspray) in de keukenmachine en zet hem 4-5 minuten op een hoge stand zodat het echt een luchtig beslag is. In die minuten gebruik je de spray om de bakvorm in te vetten.

Stap 5

Doe het beslag in de bakvorm. Zorgt dat je hem hooguit tot de helft vult. Beslag wat je over hebt kun je dan nog een keer gebruiken voor nog meer gains.

Oven: Bak hem in de oven 55 min. op 160 graden. Check wel even tussendoor of hij niet aanbrand bovenaan. Testen of hij klaar is doe je door er een mes in te steken en te kijken of er nog vocht aan zit. Zo ja, nog even laten staan. Bij sommige ovens is hij al in 40 min. klaar, anderen weer 55.

Air fryer: Als het goed is zit er een taart/cake stand op de air fryer. Zet het beslag erin en zet hem daarop. +/-25 min op 200 graden en klaar.

Toepassing

Het meest ideaal is om cupcakes te maken, even wegen hoeveel 1 cupcake is zodat je precies weet hoeveel eiwitten of calorieën er in een cupcake zitten. Dat maakt de keuze tussen 11 en 15 cupcakes eten een stukje makkelijker want ze zijn echt mega lekker!

Extra topping

Zoals op de foto te zien is kun je er stroopwafels op leggen, maar ook pecan noten, oreo koekjes verkruimeld en je kunt naar smaak ook rozijnen, bosbessen of stukjes appel door het beslag heen mixen.

Laat hieronder gerust weten wat je van het recept vond en deel hem met zoveel mogelijk mensen zodat iedereen ervan kan profiteren.

Als je hem deelt op social media, vergeet dan niet mij even te taggen 🙂

Wil je meer tips en op de hoogte blijven check hieronder mijn E-Book.